Los Reyes Magos (Driekoningen)

Zoals de kinderen in Nederland bijna niet kunnen wachten op de komst van Sinterklaas en de Kerstman kijken ze hier  in Spanje al de hele kerstvakantie uit naar Los Reyes Magos. Het feest begint op 4 januari, wanneer de knechten van Melchior, Balthazar en Caspar tezamen met hun, met rieten manden bepakte ezels, de dorpen en steden binnenwandelen om de brieven met de allerliefste wensen van de kleinsten te verzamelen. Pas de volgende dag komen de Drie Koningen officieel aan, en worden met een grote optocht (de Cabalgata de Los Reyes Magos) binnengehaald.De Reyes rijden op paarden ,kamelen,of praalwagens die beladen zijn met geschenken door de straten, en gooien allerlei snoepgoed naar de kinderen die vol verwachting met hun ouders langs de kant staan. Diezelfde nacht mag ook iedereen z’n schoen zetten. Wanneer je het hele jaar lief en behulpzaam bent geweest hoef je niet bang te zijn, en ontvang je vast veel cadeautjes. Maar als je ondeugend was en geen goede cijfers haalde op school, dan mag je niet meer dan een flinke zak steenkool, in de vorm van zwarte snoepjes verwachten. Ook de Drie Koningen houden tijdens hun lange tocht langs de huizen wel van een zoete lekkernij, en natuurlijk mag in de schoen wat hooi of een wortel voor de dieren niet ontbreken. In de vroege ochtend van 6 januari is het dan eindelijk zover. Als de kinderen na een bijna slapeloze nacht uit bed komen, en ontdekken dat er prachtige cadeautjes op hen liggen te wachten is het feest compleet. En na een heerlijk traditioneel ontbijt met een Roscón de Reyes kunnen ze dan nog lekker genieten van al hun nieuwe speelgoed. Want ze hoeven de hele dag niet naar school!

Los Reyes magos.5

Waar in Nederland wordt gediscussieerd over Zwarte Piet, houdt in Spanje de Driekoningenviering de gemoederen bezig. Een van de drie koningen is zwart, maar wordt traditioneel gespeeld door een geschminkte blanke man.

Madrid is nu om: Balthasar wordt voortaan gespeeld door een echte Afrikaan.

De Roscón de Reyes is zonder twijfel het meest populaire gebak op 6 januari. Zonder deze zoetigheid is er hier in Spanje geen Driekoningenfeest denkbaar. Op deze dag zullen de Spanjaarden samen om en nabij een miljoen van deze taarten naar binnen werken. Aan het einde van de morgen, nadat de kinderen al hun geschenken hebben uitgepakt, is het tijd voor een gezellige lunch met de familie. Als laatste serveert men de ronde krans die bestrooid is met suiker, en belegd met felgekleurde gekonfijte vruchten. Deze symboliseren de edelstenen die zo kenmerkend zijn voor een koninklijke kroon. Volgens de traditie zitten er in de krans een boon en een figuurtje verstopt. Degene die de boon vindt heeft pech, en mag het volgende jaar de Roscón betalen. Maar wie het poppetje op z’n bord heeft wordt voor een dag gekroond tot de Koning van het gezin. En toch schijnt de oorsprong van deze typische taart helemaal niets te maken te hebben met de religieuze tradities van de Drie Koningen en hun geschenken aan het kindje Jezus. Men zegt dat het in feite een heidense traditie is,die teruggaat naar het Romeinse Rijk. Daar werd de taart eind december geserveerd tijdens feestelijkheden ter ere van Saturnus en de winterzonnewende. De slaven ontvingen een ronde taart van dadels, vijgen en honing met daarin een boon. De persoon die de boon vond,was de rest van de dag vrij en moest als een Koning behandeld worden. Precies zo als het er vandaag de dag aan toe gaat. De juiste oorsprong zullen we wel nooit exact achterhalen.

Roscon de Reyes_2

Gisteravond (5 januari) zijn we naar de parade van de Drie Koningen in Alicante geweest.
Langs de hele route zaten duizenden kinderen met hun (groot)ouders,gespannen te wachten op de bonte stoet en vooral de snoepjes en cadeautjes die in grote hoeveelheden werden uitgestrooid.
De stoet bestond,naast uiteraard de Drie Koningen,uit allerlei sprookjes-en filmfiguren zoals Donald Duck,Garfield,de Minions,Darthvader (uit Star Wars) afgewisseld door harmonie-orkesten,brassbands etc.
Al met al een boeiend schouwspel,dat,behalve in Alicante,die avond in veel Spaanse steden wordt georganiseerd.
Na afloop zijn we om ca. 22.00 uur gaan eten in het druk bezochte restaurant La Mary in het centrum van Alicante, waar de gerant ons nog (her)kende en ondanks de drukte een tafeltje vrij had gehouden.PhotoGrid_1452074743242
Vandaag,6 januari,is een nationale feestdag, waarbij weer eens blijkt wat voor levensgenieters de Spanjaarden zijn.
Wij genieten vandaag nog een beetje na ,bij de koffie met uiteraard het Driekoningen-gebak (Roscón de Reyes).14514968224820PhotoGrid_1452076392833
Hierbij onze impressie van de kleurrijke “Cabalgata de los Reyes Magos” in Alicante.
Naast de foto’s hebben we nog een youtube filmpje (klik op filmpje) toegevoegd van de parade van 2015 omdat zelf filmen ’s avonds met een smartphone niet echt een succes wordt.
Voorafgaand aan de parade worden de Drie Koningen en de overige deelnemers in de grote arena voorgesteld aan het publiek.PhotoGrid_1452066541195PhotoGrid_1452066698832
PhotoGrid_1452066805834

 PhotoGrid_1452075374169PhotoGrid_1452075661261PhotoGrid_1452075909944

 

6 gedachtes over “Los Reyes Magos (Driekoningen)

  1. Wat prachtig toch dat ze in Spanje al,die tradities zo in ere houden. Fantastisch leuk om te lezen en te zien. Wanneer komt jullie boek uit?

    Like

  2. Pingback: Overzicht van feesten gedurende de wintermaanden in Spanje – magdaenruudspanje2016

  3. Pingback: Bekende Spaanse kersttradities – magdaenruudspanje2016

  4. Pingback: Feest van de “Drie Koningen” in Spanje op 6 januari – magdaenruudspanje2016

Plaats een reactie