Hoe vieren ze kerst in Spanje?

In Nederland vieren we kerst steeds commerciëler. Het religieuze karakter ontbreekt vaak en al in oktober of november,ver voor Sinterklaas, zijn de huizen en straten verlicht. Spanjaarden vieren kerstmis op een  andere en vaak traditionelere manier.

De Kerstman en Jezus
Hoewel de kerstman van Coca Cola ook in Spanje steeds meer wordt gezien, proberen de meeste Spanjaarden tijdens kerst stil te staan bij de geboorte van Jezus.
In plaats van de Kerstman hebben ze een andere traditie in de vorm van een flinke loterij, El Gordo (de dikke), met de trekking op 22 december.
logo-del-gordo-de-navidad
De kerst loterij is verreweg de grootste loterij van Spanje en is een traditie voor veel Spanjaarden.
De naam El Gordo dankt ze aan haar reusachtige jackpot. In 2014 was er 2,5 miljard (!) aan prijzengeld te verdelen. Spanjaarden kopen massaal loten, niet zelden in een collectief: families, straten of zelfs complete dorpen. Zo mocht in 2011 het dorpje Grañén (1800 inwoners) 720 miljoen euro onderling verdelen.
Berichten uit de plaatsen waar er winnaars wonen komen de hele dag op het nieuws. De trekking zelf is een belevenis op zich, de hele voormiddag loopt de trekking op televisie en de winnende nummers worden gezongen door schoolkinderen.

In de aanloop naar Kerst worden straten en huizen wel versierd, maar later dan in de rest van Europa en andere westerse landen.
In december vind je in de straten en pleinen kerst verlichting en Bijbelse versieringen m.b.t. de geboorte van Jezus, de zogenaamde Belén.
Sommige steden hebben zelfs een live kerstspel met acteurs en actrices. Zij spelen de rol van Maria en Jozef met de Drie Koningen. Verder kan men in de stal levende dieren vinden die dikwijls in verband gebracht worden met de geboorte van Christus zoals lammeren, ezels en schapen.

belen

Ook zie je hier en daar winterse taferelen zoals een schaatsbaan of de mogelijkheid om een ritje met de slee te maken.

PhotoGrid_1449431600071

Er is een groot verschil tussen Spanje aan de ene kant en  Nederland aan de andere kant. De Spanjaarden sturen alleen kerstkaartjes naar personen die ze de volgende weken niet zullen zien. Volgens de Spanjaarden moet men geen kaartje sturen naar iemand die men toch dikwijls ziet, men kan hem dan een Zalige Kerstmis persoonlijk wensen.

La Inmaculada Concepción
Op 8 december 2015 wordt in Spanje La Inmaculada Concepción gevierd, oftewel de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Het wordt negen maanden voor de geboorte van Maria gevierd. Het is een nationale feestdag en markeert het begin van de Kerst .

Kerstavond

Kerstavond – 24 december – is een belangrijke avond voor Spanjaarden, waarbij de familie vaak bij elkaar komt. In Spanje wordt het Nochebuena genoemd (‘goede nacht’). Veel mensen komen eerst bij elkaar in een café voor wat drankjes, om daarna terug naar huis te gaan voor het diner. Een traditioneel kerstdiner bestaat uit een Pavo Trufado Navidad: kalkoen gevuld met truffels. Verder worden er veel schaal- en schelpdieren gegeten en natuurlijk de beroemde Spaanse ham,de Pata Negra,waarover in een latere Blog meer.
Wat niet mag ontbreken bij een Spaanse kerst is nougat met amandelen, de zogenaamde turróns. Verder wordt er in plaats van champagne, cava gedronken. Na het diner gaan Spanjaarden naar de kerk voor de mis die hier “La misa del Gallo” heet. De naam komt van de haan (gallo) omdat een haan de geboorte van Christus aankondigde.

Eerste en Tweede Kerstdag
Eerste (Día de Navidad) en Tweede Kerstdag zijn wat minder belangrijk in Spanje. Sommige mensen blijven thuis, gaan naar familie of bezoeken een café voor een drankje.

Verder viert men in Spanje,in aansluiting op Kerstmis, ook nog uitgebreid  “de dag van de onnozele kinderen” en drie koningen.

Santos Innocentes
Op 28 december vieren Spanjaarden de dag van Santos Innocentes, oftewel ‘dag van de onnozele kinderen’.
De gebeurtenissen op deze dag zijn exclusief Spaans en het is onze 1 april. Alhoewel de oorsprong van deze dag aan de bloedige kant is, het is de moord op de pasgeboren jongetjes in Bethlehem op bevel van koning Herodes; is het vandaag de dag eerder een plezierige gebeurtenis.
Er verschijnen rare en absurde berichten in de kranten en de Spanjaarden halen grappen uit met hun vrienden en familie.

Drie Koningen (Los Reyes Magos)
Spaanse kinderen krijgen met kerst wel een aantal cadeautjes, maar in Spanje is DrieKoningen op 6 januari de dag dat de meeste cadeaus worden uitgedeeld.
Op 5 januari zijn er in veel steden optochten van de drie koningen en zij gooien handenvol snoepgoed naar de kinderen.
Voordat de kinderen naar bed gaan zetten zij hun schoen op een goed zichtbare plaats in het huis en zij hopen er de volgende dag speelgoed in te vinden. Men plaatst ook water en voedsel voor de dieren van de drie koningen bij de schoenen. De stoute kinderen krijgen van de koningen een zwart gekleurde soort snoep die steenkool voorstelt.
Voor het ontbijt of na de lunch eet men dan een typisch gebak, het is de “Roscón de los Reyes”. Dat is een grote ronde cake waarop versieringen liggen van gedroogd fruit, zij vormen symbolisch de robijnen en smaragden van de drie koningen.roscon
Binnenin de cake zijn er twee verrassingen verstopt, de ene is een cadeautje en diegene die deze kan vinden is de koning of de koningin voor de rest van de dag en hij/zij mag de bijgeleverde kroon dragen.
De tweede verrassing is een boon en diegene die de boon zal vinden moet de cake het volgende jaar betalen.

Kerstwens
Wij wensen al onze trouwe Blog-lezers,familie,vrienden en bekenden van hieruit alvast Fijne Kerstdagen en een Voorspoedig 2016. (klik voor Kerstwens)
Uiteraard doen we dat ook nog eens op Spaanse wijze:   Feliz Navidad y Próspero Año Nuevo  (klik nogmaals voor een spetterende Spaanse Kerstwens).

PhotoGrid_1449601431226

2 gedachtes over “Hoe vieren ze kerst in Spanje?

  1. Wat een leuke blog . Zijn we zo vaak in Spanje geweest met de kerst (weliswaar meer in Portugal) maar ik wist toch lang niet alles van de feestdagen zo rondom de kerst. Jullie ook fijne dagen in Nederland. Liefs A&W

    Like

  2. Pingback: Overzicht van feesten gedurende de wintermaanden in Spanje – magdaenruudspanje2016

Plaats een reactie